Comité van aanbeveling

Heroes, Victims & Villains heeft een comité van aanbeveling, met ambassadeurs uit Nederland en Belgie en daarbuiten. Er komen nog steeds leden bij. In alfabetische volgorde:

BARRY ATSMA

barry

foto Maarten Vis

Barry Atsma NL. Acteur. Werkte bij verschillende theatergezelschappen zoals De Appel en Toneelgroep Amsterdam en speelde in veel films in binnen- en buitenland. Onlangs debuteerde hij als presentator van het programma Down voor dummies waarin hij Lize, Sara en Britt volgt, alle drie geboren met het syndroom van Down.
‘Hoe is het leven van deze jonge vrouwen? Is dat zo anders dan dat van een niet-Downer? En kloppen de vooroordelen zoals schattig en lief of zielig en onzelfstandig?

WILLIAM BOEVA

foto Tom Bertels

foto Tom Bertels

William Boeva, BE. Stand-up-comedian. Won in 2012 de publieksprijs van de Culture Comedy Award en de Humo’s Comedy Cup. De Morgen schreef over zijn eerste avondvullende show Megalomaan: de juiste balans tussen grap en ernst, maar steeds keihard op de werkelijkheid geënt. Boeva in een interview:
“Ik denk dat er op het ogenblik geen beeldvorming is voor veel mensen op de TV. Ik merk dat zelf ook, dat mensen niet weten hoe ze met me moeten omgaan. Omdat ze denken dat ze anders moeten doen tegenover mij. Terwijl: doe gewoon normaal. Dat is het enige wat je moet doen.”

GOEDELE DEVROY

foto VrT

foto VrT

Goedele Devroy BE. Journalist. Zij maakt sinds 2004 deel uit van de Wetstraatredactie van het VrT-journaal en legt in die functie geregeld politici het vuur na aan de schenen. Naast haar veeleisende job zorgt ze voor haar gehandicapte zoon. Door die combinatie van taken kreeg ze in 2014 een burn-out. Met haar openhartigheid daarover geeft ze een stem aan alle ouders van gehandicapte kinderen die hun leven moeten herinrichten en hun dromen of ambities bijsturen.
‘Ik heb niet het gevoel dat een burn-out moeilijk bespreekbaar is. Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel steun en begrip ontvangen. Een gehandicapt kind is een veel groter taboe.’

ADIL EL ARBI & BILALL FALLAH

642x999_6373061

foto Hakuna Casting

Adil El Arbi en Bilall Fallah. Twee filmregisseurs en scenarioschrijvers die als duo werken. Al op de filmakademie riepen ze dat het hoog tijd werd voor meer kleur in de films. Ze voegden de daad bij het woord. Voor hun hun eerste lange speelfilms Image (2014) en Black (2015) zochten ze buiten de gebaande paden naar acteurs. Zij richtten ook Hakuna Casting op. Hakuna staat voor diversiteit in zijn meest brede betekenis en brengt mensen van de straat naar de set.

EMILY KINGSLEY

Foto Sesamstraat

Foto Sesamstraat

Emily Perl Kingsley heeft van 1970 – 2015 scenario’s gemaakt voor Sesamstraat/VS. Zij nam het initiatief om kinderen en artiesten met een beperking (oa Linda Bove, Christopher Reeve, and Andrea Bocelli) uit te nodigen voor de programma’s. Haar eigen ervaringen met haar zoon Jason met het syndroom van Down zijn altijd een grote drijfveer geweest om aan inclusie te werken. Zij ontving vele onderscheidingen voor haar programma’s, waaronder 22 Emmy Awards.
Emmy Perl Kingsley is altijd actief geweest in de strijd voor de rechten van mensen. Ze heeft in vele besturen gezeten. Ze kreeg in 2006 in Los Angeles de Lifetime Achievement Award voor haar decennia lang promoten van de inclusie van mensen met een beperking in de media.

WIM LUDEKE

vvbfoto-onderwijsspec. IMG_8526 (1)

foto Onderwijsspecialisten

Wim Ludeke, NL. In het dagelijks leven bestuurder van De Onderwijsspecialisten, een organisatie voor speciaal onderwijs en sinds 2003 bestuurslid van sportkoepel NOC*NSF met gehandicaptensport als aandachtsgebied.
Topsporters zijn er overal, met en zonder beperking. Hij zag in de afgelopen 15 jaar de werelden van de olympische en paralympische sporters steeds meer verweven raken, in stijl met de olympische gedachte: sport verbindt en versterkt de onderlinge band.
“Het is mooi te zien hoe op Papendal die werelden door elkaar lopen. Wat dat betreft zouden de media daar meer aandacht voor kunnen hebben. Het beeld dat zij van de sport gegeven is op dat gebied redelijk eenzijdig.’

CATH LUYTEN

foto Joke Devliegher

foto Joke Devliegher

Cath Luyten, BE. Televisiepresentatrice en reportagemaakster. Cath Luyten werd in Vlaanderen bekend als reisreporter voor Vlaanderen Vakantieland. Daarnaast was ze host in ‘Echt niet ok!’ met Tom Waes, We’re going to Ibiza’ en ‘De kazakkendraaiers’ op één. Als vliegende reporter kon ze haar hart ophalen in ‘Café Corsari’. Haar kracht is het beste uit de mens halen: ‘Ik loop bescheiden binnen in hun levens, en krijg ze zo helemaal open’.
Cath reist de wereld rond als reporter en regisseur om de Vlaamse kijker dezelfde verwonderende blik op de wereld te geven als zijzelf, maar vooral om de kijkers oprechte verhaaltjes te serveren, op haar eigen speelse wijze. Ze onderstreept het belang van de aanwezigheid van mensen met een beperking op TV!

NAZMIYE ORAL

Nazmiye Oral 170214 #C820BD

foto Lenny Oosterwijk

Nazmiye Oral NL. Schrijfster, theatermaakster, verhalenvertelster, multitalent. Ze stond aan de wieg van Zina, een theatergezelschap van makers uit verschillende culturen en disciplines. Ook acteerde ze bij Theater van het Oosten, diverse televisieseries, en in de Gesluierde Monologen van Adelheid Roosen.
‘We willen allemaal gezien worden, bestaan in iemands oog. Pas als je resoneert in iemand anders, weet je dat je bestaat.’

JORGEN RAYMANN

lintjes-jorgen-raymann-marga-bult-en-jan-slagter

foto

Jörgen Raymann NL. Caberetier, stand-up-comedian, acteur, presentator en ondernemer. In zijn programma’s  slaat hij op humoristische wijze een brug tussen verschillende bevolkingsgroepen in Nederland.
‘Er is een mooie uitspraak van de Perzische filosoof Rumi uit de 13e eeuw: Gisteren was ik slim en wilde ik de wereld veranderen. Vandaag ben ik wijs en probeer ik mezelf te veranderen. Dat is voor mij de essentie van vrede. Vrede begint bij jezelf.”comitee

ANDREW SOLOMON

foto Timothy Sanders

Andrew Solomon, USA/GB. Schrijver over politiek, cultuur en psychologie. En activist op het gebied van LHBT-rechten, gezondheid en kunst. Een originele denker die zijn eigen ervaringen gebruikt om delicate onderwerpen aan te snijden. En dat steeds op een menselijke en constructieve manier. Zijn boeken Far Form the Tree en Noonday Demon zijn New York Times bestsellers.
Andrew Solomon onderschrijft van harte het belang dat in de media de rijkdom van de samenleving beter te zien zou moeten zijn. Hij citeert Emily Perl Kingsley (Sesamstraat-scenarioschrijver) na de geboorte van haar zoon die een beperking bleek te hebben: ‘I turn on the television. All of a sudden, there’s nobody who looks like me. Everybody is so perfect! I had vanished. I cried for five days nonstop.’

ESTHER VERGEER

psEsther-Vergeergewonekleding (1)

foto Woerden TV

Esther Vergeer, NL. Topsporter, één van de grootste van Nederland. Vanaf 1998 stond ze onafgebroken op de eerste plaats van de wereldranglijst in het rolstoeltennis. In 2013 nam ze afscheid van de topsport en begon ze aan een nieuwe carrière.
Ze wil dat alle kinderen met een beperking de kans krijgen te sporten, net als al hun leeftijdgenoten.
Volgens Esther zou het in de sportwereld niet uit moeten maken of je een beperking hebt of niet.
Ze zag Steffi Graf als rolmodel: “Niet alleen omdat zij ook tennist, maar als atlete en de manier waarop ze de media tegemoet trad en op televisie haar woordje deed.”

ROMANA VREDE

foto FavorTalents

Romana Vrede is actrice en theatermaakster. In 2017 won zij de Theo d’Or, één van de belangrijkste toneelprijzen in Nederland. Romana’s zoon Charlie Vrede heeft autisme en een verstandelijke beperking. Romana maakte de voorstelling ‘Who’s afraid of Charlie Stevens’.
Het gaat over de esthetiek van Charlie, zijn bewegingen en handelingen. “Als ik Charlie’s geluiden interpreteer als muziek en zijn bewegingen als dans, dan zie ik hem als kunstenaar en niet als een misfit. Charlie’s handicap verandert in iets van schoonheid, vanwege mijn blik op hem. Beauty is in the eye of the beholder. Charlie laat mij grote vragen stellen. Wanneer ben je mens? Wat is zingeving? Wat is ons doel? Wat is ‘zijn’? Wat verstaan we onder normen en waarden? Door Charlie heb ik geleerd mezelf in de ander te verplaatsen. Feitelijk heeft het me een betere actrice gemaakt. Hij heeft me geleerd beter te luisteren. En in te zien dat we allemaal de norm nastreven, maar dat niemand die norm haalt.’